sobota 25. června 2022

Šťovík

 Šťovík 

 


Rumex sanguineus, běžně známý jako šťovík lesní, šťovík krvavý nebo šťovík rudý. Pěstuje se jako divoká zelenina. Listy rostliny můžeme řezat postupně. Pokud se často nestříhá, může dorůst v poměrně bohatý keřík a vytváří malé květy.

Výživová hodnota

Má vysoký obsah vitaminů A a C, karotenu, minerálních látek především železa a draslíku. Má antiseptické a stahující vlastnosti a odvar z listů lze zevně použít na hojení řezných ran, popálenin, vyrážek, ran, hemoroidů, bodnutí hmyzem a vředů. Kořen se často na jaře vykopává a suší pro pozdější použití.

Obsahuje ale rovněž antinutriční a škodlivou kyselinu šťavelovou a její soli (šťavelany), konzumovaný ve větším množství je mírně jedovatý, a proto by se měl jíst jen v menší míře. Na druhou stranu obsah kyseliny šťavelové je nižší než u příbuzného a známějšího šťovíku.

Využití v kuchyni

Je velmi okrasnou ozdobou na talířích či různých studených mísách. 

Běžně se konzumují (nejlépe mladé) listy, například v salátech. Chuťově jsou mírně ostré a trochu citrónové.  

Jakmile jsou listy zralé, jsou příliš hořké, ale lze je orestovat jako špenát, aby byly chutné. Po orestování se velmi dobře hodí k rybám nebo vejcím.

Hrsti křehkých listů lze dávat do míchaných salátů, ale šťovík s červenými žilkami lze také dusit, smažit, přidávat do sendvičů a polévek nebo z něj udělat pikantní pesto. Listy můžete nasekat do marinád a dresinků, zamíchat do polévek. Můžeme je také nadrobno nasekané posypat na brambory či smažené hranolky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...