neděle 19. března 2023

Výborné rohlíky

Výborné rohlíky

 

Jaký máte vztah ke kupovanému pečivu? Já velice vlažný. Nechutná mi skoro žádné. A rohlíky už vůbec ne. Tento recept vyzkoušejte, rohlíky se určitě povedou, jsou křupavé, těsto uvnitř vláčné, dají se loupat, prostě jsou takové, jaké zná moje generace z dávných dob. A příprava, pokud máte dobrý robot, není vůbec náročná ani na práci ani na čas.

 

Suroviny: pro 8 velkých rohlíků

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 2 čajové lžičky soli
  • 20 g droždí (půl kostky) 
  • lžička sladěnky nebo cukru 
  • kmín, hrubozrná sůl nebo mák na posyp  

 

Postup:

Připravte kvásek - smíchejte droždí, sladidlo a trochu mouky, přidejte vodu a  vymíchejte kašičku, kterou necháte cca 10 minut kynout.

Zbylou mouku a sůl smíchejte v míse, přidejte vykynutý kvásek, rozpuštěné vlahé sádlo a vlažnou vodu, kterou přidávejte postupně. V robotu hnětacím hákem asi 8 minut prohněťte důkladně hladké těsto.

Vytvořte v míse z těsta kouli, lehce popraště moukou, přikryjte povrch mísy fólií a utěrkou a nechte přibližně 50 minut kynout, aby těsto zdojnásobilo objem.

Vykynuté těsto vyklopte na vál, dobře se s ním pracujte, je vláčné, ale k povrchu válu se nelepí, není tedy třeba nijak posypávat moukou.

Těsto rozdělte na 8 stejných kousků. Každý dílek nejdříve lehce zakulaťte a poté rozválejte na trojůhelník, který smotáte na rohlíky. Postup najdete v mém předchozím receptu na rohlíky zde:

https://profesorka-vari.blogspot.com/search?q=Dom%C3%A1c%C3%AD+rohl%C3%ADky

Případné mírné přilepení těsta k podložce nevadí, naopak pro napnutí těsta při rolování rohlíku je dobré. Rohlíky motejte od širší strany oběma rukama rovnoměrně ke špičce tak, aby špička skončila uprostřed ruličky. Po umotání rohlíku lehce válejte ruličku po ploše sem tam dál, jakoby rohlík roztahujte směrem do stran. Tím se vrstvy rohlíku hezky spojí.

Rohlíky dávejte na plech, nechávejte mezi nimi mezeru cca 4 cm. Na plechu nechte kynout rohlíky 30 až 50 minut přikryté utěrkou.

Včas předehřejte troubu na 250 stupňů, na dno trouby dejte druhý plech pro vytvoření páry.

Vykynuté rohlíky pokropte vodou z rozprašovače. Poté posypte hrubozrnnou solí, mákem nebo kmínem.

Plech s rohlíky vložte cca na pozici spodní třetiny trouby. Na rozpálený plech na dně trouby vlejte hrnek horké vody a rychle zavřete dvířka, aby vzniklá pára neutekla.

Pečte 5 minut na 250 °C. Pak vyndejte spodní plech, vyvětrejte páru a pokračujte na 250 °C cca 9 až 11 minut. Každá trouba peče jinak, je nutné ke konci pečení rohlíky sledovat. Vypečené rohlíky by měly mít krásně zlatavou barvu, až lehounce dohněda. Správné propečení rohlíků jim dává chuť.

Upečené rohlíky vyndáme na mřížku, poprašte je vodou z rozprašovače, tím získají hezký lesk. Nechte vychladnout a podávejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...