sobota 27. dubna 2024

Arménská Yoka

Arménská Yoka

 


Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte, tento recept.

Suroviny:

  • 1 lavash nebo tortillu
  • 1 menší vejce
  • hrst polotvrdého nebo tvrdého sýru (cca 75 g) - volte smetanovější variantu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • zelenou petrželku

Postup:

Na jídelní talíř umístíme arménský lavash (nebo tortillovou placku cca 20 cm v průběmru) a do středu lavaše rozbijeme jedno menší slepičí vejce. Vejce osolíme a opepříme a jemně prošleháme vidličkou.

Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Sýr smícháme se vejcem a touto vaječno-sýrovou hmotu rozetřeme až téměž k okrajům placky (asi 2 centimetry od okraje).

Poté složíme placku do yoku - nejprve přehneme jeden okraj do středu, poté stejným způsobem přehneme další okraj. Na konci třetí stranu uzavřem, aby vznikl trojúhelník.

Joku opečeme na pánvi na přepuštěném másle (nebo na ghí popř. na lžíci rostlinného oleje). Peče se velmi rychle, jen několik pět minut z každé strany, dokud nezezlátne. Během této doby se vejce zcela uvaří a sýr se rozpustí.

Tip: vyzkoušet můžete i verzi s bylinkami, kdy k vejci a sýru přidáme jemně nakrájené bylinky a zeleninu (zelenou petřžel, zelenou cibulku, můžeme přidat i koriandr).

 Yoku podáváme z čerstvou zeleninou podle chuti. Nejlepe chutná horká, ale dobrá je i za studena.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...