pátek 29. dubna 2022

Zeleninová polévka s čočkou beluga

 Zeleninová polévka s čočkou beluga


Beluga neboli černá čočka je nejdrobnějším druhem čočky. Má jemně lehce oříškovou chuť a velmi hezky vypadá v mnoha pokrmech. Chuť můžeme ovlivnit ještě bylinkami a kořením, s kterým belugu připravujeme. Stačí do receptu na černou čočku přidat např. majoránku, libeček, tymián, mátu a další koření nebo zeleninu. Hodí se kombinovat s mořskou řasou, do japonské miso polévky, do salátů a do řady dalších receptů.

Černá čočka řadu prospěšných živin (vitaminu B, hořčíku a železa), vysoké množství vlákniny a minimální množství tuku. Ve 100 g černé čočky je polovina denní doporučené dávky vlákniny. Beluga je přirozeně bezlepková potravina.

Výhodou černé čočky beluga je, že nenadýmá a nemusí se předem namáčet. 

 

Jak připravit belugu

Příprava černé čočky, která si zachová nejlepší přirozenou chuť spočívá v tom, že se vaří jen v malém množství vody. Černou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou jen těsně nad čočku. Když se voda vsákne nebo vyvaří, dolijeme jen nezbytné množství vody, aby byla čočka stále pod hladinou. Takto vaříme černou čočku beluga 25 minut. Na závěr se voda nechá téměř vyvařit. 


V zeleninové polévce chutná beluga výborně. Vyzkoušejte.

Suroviny pro 4 porce

  • zelenina podle chuti - např. mrkev, kedluben, květák, brokolice, petrželový kořen, zelený hrášek, brambory. 
  • 50 až 100 g másla
  • hladká mouka 
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • muškátový květ

 

Postup

Z másla a mouky uděláme hladkou světlou jíšku, kterou zředíme vodou. Přidáme na malé kousky nakrájenou zeleninu, sůl, mletý pepř, můžeme dochutit trochou muškátového květu. Vaříme do měkka. Ke konci přidáme uvařenou čočku beluga.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...