sobota 26. srpna 2023

Drobenka

Drobenka 

 

Drobenka nebo posýpátko, jak se jí u nás také říkávalo, dělá leckterý koláč dokonalým koláčem. Jak tedy na ni, aby byla opravdu dobrá?

Suroviny:

  • 150 g hladké nebo hrubé mouky (používám zpravidla hrubou)
  • 100 g másla
  • 100 g moučkový cukr

 Vše zpracujeme dohromady viz tipy na přípravu drobenky níže.

 

Tipy na přípravu drobenky: 

Drobenka by měla být lepivá, ale přitom držet v pevných malých hrudkách. Při stisku mezi prsty musí držet pohromadě, neměla by však být příliš mastná.

  1. Poměr surovin na drobenku by měl být 1,5 až 2 : 1 : 1. Tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a jednomu dílu cukru. Cukr lze použít moučkový i krupicový.
  2. Použít můžete mouku hladkou, polohrubou i hrubou. Hrubá mouka dělá drobenku křupavější. Jistotou je mouka polohrubá.
  3. Máslo vždy používejte dobře vychlazené v lednici. Zapracováním studeného másla do mouky s cukrem vytvoříte nerovnoměrné hrudky přesně takové, jaké potřebujeme. 
  4. Pracujte rychle. Můžeme drobenku připravovat ručně, v mixéru či v robotu s nožovým nástavcem, ale vždy pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát. 
  5. Drobenku připravte dopředu, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Na koláč ji vždy dávejte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby.

Mám dobrou zkušenost s přípravou drobenky do zásoby. Vždy připravím nejméně dvojnásobnou dávku. Část nechám uloženou v uzavřené krabičce v lednici, pokud vím, že budu během týdne péct další koláč. Vydrží v lednici klidně i týden až dva.  Část uzavřu do krabičky či sáčku na zamražení a dám do mrazáku. Na koláč mohu dávat téměř okamžitě po vyndání z mrazáku, velice rychle se rozmrazí.

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...