pondělí 30. května 2022

Gastronomie Polska 12. část

 

Gastronomie Polska 
   
12. část 
Regionální kuchyně Polska

Lublinská kuchyně

 

Obr. Cebularz lubelski - cibulový koláč s mákem (recept zde na blogu)

Lublinské vojvodství leží na východě Polska na hranicích s Ukrajinou a Běloruskem. Díky přítomnosti výjimečně úrodné půdy a příznivého klimatu je oblast i v dnešní době jedna z nejdůležitějších pro zemědělskou produkci. Oblast ovšem na úplné využití svého již objeveného potenciálu ještě čeká, což dokládají i specifické socioekonomické faktory. Většina farem je malé rozlohy (do 10 hektarů), zhruba polovina obyvatel žije na venkově. Farmy zabírají malou rozlohu oblasti a pro farmáře je obtížné dosáhnout udržitelné ekonomické stability. Mladí lidé odcházejí do velkých měst a na vesnicích se zmenšuje stálá populace. S ohledem na to, že oblast nemá žádné přírodní zdroje pro rozvoj průmyslu, jeví se rozvoj turismu a kulinářský na lokální úrovni jako jedna z cest pro využití potenciálu této oblasti.

Typickými surovinami tohoto regiony jsou pohanka, brambory, cibule, zelí, fazole, mák, med, mléko, jablka, houby a lesní ovoce, pšeničná a žitná mouka. Tradiční specialitou je kulatá cibulová placka (cebularz lubelski). V porovnání s běžným pšeničným těstem se cebularze pečou z těsta, které obsahuje dvojnásobné množství cukru a margarínu nebo másla. Placky se posypou nakrájenou cibulí, solí a mákem a pečou se, dokud cibule nezezlátne a nerozvoní se. Jedná se o pokrm z židovské kuchyně. Forszmak lubelski je masové ragú z nakrájeného dušeného hovězího, vepřového či kuřecího masa, nakládaných okurek a rajčat, často doplněno o uzenou klobásu, šunku, slaninu a koření jako sladká paprika, pepř a bobkový list. Pokrm se podává většinou v zimním období, s chlebem, bramborami nebo pohankou.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...