středa 27. září 2023

Crostata - italský dort s džemem

 Crostata - italský dort s džemem

 

V italském ovocném koláči zvaném crostata se uplatňují rozličné džemy. Nicméně tento dezert z křehkého těsta může být rovněž s náplní čokoládovou, pudinkovou, ricottovou či jablečnou, možností je celá řada a Italové crostatu milují.

 

Suroviny:

  • 250 g (hladké mouky + další na podsypání těsta
  • 100 g krupicového cukru
  • 120 g studeného másla
  • 1 celé vejce pokojové teploty
  • 1 žloutek pokojové teploty
  • špetka asoli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • kůra z poloviny citrónu

Náplň:

  • 300 g meruňkového džemu

Poznámka:  křehké těsto musíte zpracovat studené.  Použijte STUDENÝ pracovní povrch, jako je mramor. Jen tak bude výsledný koláč křehký.


Postup:

1) Mouku odvažte na vál a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a vejce pokojové teploty.

2) Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky. Obojí rychle spojte rukama, které se předtím umyjte studenou vodou, aby nebyly teplé. Samozřejmě ruce utřete dosucha. Teplo vašich rukou může máslo příliš rozpustit a změnit výslednou chuť křehkého těsta.

3) Suroviny zupracujte rychle, co nejkratší dobu, aby se těsto nepřehřálo, dokud není směs kompaktní a pružná. Nakonec vytvarujte bochník a zabalte jej do potravinářské fólie.

4) Necháme vychladit ALESPOŇ 1 HODINU v lednici. Křehké těsto můžete udělat i den předem.

5) PAMATUJTE: křehké těsto musíte zpracovat studené. Takže vyndejte z lednice a odkrojte asi 1/3 těsta, zabalte do potravinářské fólie a vložte zpět do lednice. Tento kousek křehkého těsta se používá k výrobě okraje dortu a ozdobných proužků.

Poté pomocí válečku rozválejte zbývající 2/3 sladkého křehkého těsta, dokud nedosáhne tloušťky asi 1/2 cm.

6) Křehké těsto vložte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Nejlépe s odnímatelným dnem, abyste koláč po upečení snadno vyndali. Ale není to nutné. Dno dortu není nutné propichovat vidličkou. Hmotnost džemu nedovolí, aby se koláč během vaření nafoukl.

7) Nyní vezměte těsto, které se chladí v lednici, odeberte kousek a pomocí rukou vytvořte dlouhý váleček tlustý jako prst. Položte váleček těsta kolem okraje dortu.

8) Pomocí hrotů vidličky nebo konce její rukojeti přitlačte váleček těsta podél okraje, jako byste dělali ozdobu. Poté potřete džemem a pomocí lžíce rozetřeme rovnoměrně po celém povrchu dortu.

9) Ze zbylého křehkého těsta, které stále přechováváte v lednici, vytvořte další válečky, rukama je zploštte a upravte tak, aby tvořily klasickou ozdobu italského povidlového dortu, křížem krážem vytvářejte čtverce.

10) Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Když je okraj koláče zlatavě hnědý, vyjměte koláč z trouby a před podáváním jej nechte vychladnout.


Tipy:

Italský koláč lze uchovávat při pokojové teplotě asi 4 až 5 dnů chráněný pod dortovou kupolí nebo zabalený do potravinářské fólie. Následující den po upečení bude ještě chutnější!

Pokud je velmi horké počasí, můžete dort uchovávat v nejméně chladné části lednice. 

Dort lze také zmrazit a zkonzumovat do dvou měsíců. V tom případě koláč zmrazte již nakrájený na plátky. Bude snazší je dát do mrazáku a budete moci rozmrazit a sníst jen pár plátků najednou.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...