středa 27. září 2023

Vinný ocet

 Vinný ocet



Druh octa vyráběný z hroznů bílého i červeného vína, který se používá i jako lék. Vinných octů existuje tolik druhů, kolik je druhů hroznových vín, může tedy být vinný ocet bílý, červený, sherry a rosé.

Vinný ocet je hojně používaný ve Středomořské kuchyni na přípravu zálivek i dresinků na saláty, do marinád a omáček. Je výborný pro zvýraznění chuti pokrmů obsahujících ovoce, jako je např. salsa, zálivky vinaigret a omáčky.

Ocet z červeného vína je o něco výraznější, štiplavější a kyselejší než ocet z bílého vína. Červený ocet je vhodný do marinád a v kombinaci s pokrmy z hovězího a vepřového masa, zatímco bílý vinný ocet je vhodnější s kuřecím masem a rybou. Ocet z červeného vína je také nejlepší pro salátové dresingy na bázi hořčice ve francouzském stylu.

Ocet z bílého vína je nejčastěji používaným octem v Itálii a Turecku. Dodává příjemně kyselou chuť nakládané zelenině, masovým glazurám, rozličným omáčkám a samozřejmě zeleninovým salátům (zejména zelným). 

 

Sherry ocet

Sherry není jen jedno z nejstarších světových vín, ale je to také ocet, který dodává mnoha receptům svěží, ořechově nasládlou a výraznou chuť. Předním výrobcem tohoto octu vyráběného fermentací sherry vína je Španělsko. Sherry ocet dává chuť masu i rybí polévce, dobře se páruje s kuřecím masem, dodá vyváženou chuť pokrmům s hovězím masem, ale také salátům s robustními příchutěmi, jako je marinovaná červená řepa či rajčata.

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Arménská Yoka

Arménská Yoka   Arménská Yoka je velmi chutná, připravuje se z dostupných surovin a je jednoduchá na přípravu, zvládne ji každý. Vyzkoušejte...